Pispotfestival afgelast wegens geen locatie–BRUZZ.BE

Pispottenfestival_2009_cmyk

 

Het jaarlijkse Pispotfestival, zal in 2016 niet plaatsvinden. De organisatoren hebben geen geschikte locatie gevonden, en dus wordt het evenement afgeblazen. “De Stad Brussel neemt ons niet au sérieux”, aldus daklozenvereniging Chez Nous – Bij Ons.

Chez Nous – Bij Ons organiseerde het festival voor het eerst in 2007, om hun eis voor meer gratis openbare toiletten in Brussel op een ludieke manier naar buiten te brengen. Uniek is dat daklozen en armen het festival zelf mee organiseren. Normaal gezien had het Pispotfestival op 28 mei moeten plaatsvinden, maar omdat er 11 dagen voor het festival nog steeds geen locatie gevonden is, trekt de organisatie er de stekker uit. Een geschikte plek vinden voor het festival is intussen bijna een jaarlijkse traditie geworden.

Vorig jaar vond het Pispotfestival onderdak aan de Ninoofsepoort in Molenbeek. Daar zijn nu werkzaamheden aan de gang, en dus kon het daar niet meer plaatsvinden. “Het gemeentebestuur had ons aangeraden om voor dit jaar een aanvraag te doen voor het Gemeenteplein”, zegt Jan Verellen, coördinator van Chez Nous – Bij Ons aan BRUZZ. “Maar het werd al snel duidelijk dat dat niet ging lukken, vanwege de terreurdreiging en de grote aanvraag voor evenementen.”

Daarna polsten bij de organisatoren bij de Stad Brussel, Schaarbeek en Elsene om een plein te mogen gebruiken. “In Elsene konden we terecht op het Blyckaertsplein, maar daar was geen elektriciteit voorhanden en we konden ook geen materiaal van de gemeente gebruiken, zoals een podium. En het podium is net datgene waar we vorig jaar veel geld aan hebben verloren”, aldus Verellen.

Zonder duidelijke reden
De respons vanuit de Stad Brussel was volgens Verellen bijzonder lauw: “We hebben aan de Stad zelf verschillende mogelijke locaties voorgesteld. Daarop kregen we een telefoon van de cel evenementen, met de melding dat we er niet op moesten rekenen dat we een plek zouden mogen gebruiken. Meer hebben we niet te horen gekregen, ook de vraag waarom we geweigerd worden bleef onbeantwoord.”

Chez Nous – Bij Ons botste eerder al eens met de Stad Brussel. Een paar maanden geleden hadden enkele buurtbewoners geklaagd over overlast, veroorzaakt door bezoekers van het daklozencentrum. “Toen hebben we, als geste naar de Stad toe, onze openingsuren veranderd”, zegt Verellen.

Drie jaar geleden werd het Pispotfestival ook al geannuleerd wegens geen locatie, en ook toen werkte de Stad niet echt mee, zegt Verellen: “We hebben toen een massale mailingactie naar de Stad op poten gezet, en toen is er wel een dialoog geweest. Ook nu willen we opnieuw een dialoog met de Stad opstarten. We willen echt een betere verstandhouding met het stadsbestuur.”

De bedoeling is om het festival volgend jaar wel opnieuw te laten doorgaan, want voor Verellen is het een uniek initiatief: “Het is een feestelijk ontmoetingsmoment voor mensen van alle sociale klassen. Ook mensen die dakloos zijn, mogen zich publiekelijk tonen.”

Hier vind je het artikel op bruzz.be